Parijs zonder de Eiffeltoren, je kunt het je tegenwoordig eigenlijk niet voorstellen. Toch had het niet veel gescheeld of de toren was honderd jaar geleden uit de stad verdwenen. Naar verluidt heeft Henry Ford in 1925 geprobeerd de Eiffeltoren te kopen om ‘m te laten verschepen naar Detroit. André Citroën wist dat echter te voorkomen.
Het is 1925 en de voorbereidingen voor de Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs zijn in volle gang. Het bestuur van de Eiffeltoren wil ook deelnemen aan de expositie en benadert kunstenaar Fernand Jacopozzi met de vraag een lichtshow te ontwerpen voor op de toren. Er werden diverse plannen gemaakt, maar al snel bleek dat het project zoveel geld zou kosten dat een sponsor onmisbaar was. Jacopozzi ging met zijn plannen naar André Citroën, die direct een kans zag: de Eiffeltoren als gigantisch verlicht reclamebord. Hij aarzelde echter vanwege de hoge kosten van het project.
Het verhaal gaat dat het bestuur van de Eiffeltoren op dat moment werd benaderd door een medewerker van Henry Ford uit Amerika, die beweerde dat hij de toren in opdracht van zijn baas wilde kopen. André Citroën kreeg lucht van de plannen van Ford en besefte dat hij deze kans niet aan zijn concurrent moest gunnen: voordat Ford de deal kon beklinken huurde Citroën de Eiffeltoren en ging hij akkoord met de plannen van Jacopozzi.
Boze tongen beweerden naderhand dat het verhaal over Ford een verzinsel was om Citroën over de streep te trekken, maar hoe het ook zij, feit is dat de toren in Parijs bleef staan en er vervolgens druk gewerkt werd om het ontwerp van Jacopozzi te realiseren. Philips leverde 200.000 gloeilampen die door acrobaten en mariniers aan de buitenkant van de toren werden gemonteerd. De installatie werd bedraad met 33 kilometer dunne en 56 kilometer dikke kabel.
Op 3 juli 1925 nam André Citroën zijn vrouw en kinderen om 10 uur ’s avonds mee naar de Esplanade du Trocadéro, die uitkijkt op de Eiffeltoren. Die avond zou de eerste test plaatsvinden van de lichtshow die Jacopozzi ontworpen had. Een magisch moment. Een dag later ging de show officieel in première. Een weergaloos spektakel en een ongekende publiciteitsstunt van Citroën. Het was de grootste reclame ter wereld, die bij helder weer vanaf 40 kilometer zichtbaar was. In 1927 beweerde Charles Lindbergh, die als eerste non-stop over de Atlantische Oceaan vloog, zelfs dat hij de naam Citroën op de toren als oriëntatiepunt had gebruikt toen hij boven Frankrijk zat.
Citroën had de smaak van het succes te pakken en liet de lichtshow de daaropvolgende jaren met enige regelmaat vernieuwen. Pas eind 1936 doofden de lichten voorgoed. Hoewel… zet in je agenda een cirkel om 28 april a.s. en houd de facebook-pagina van Citrovisie in de gaten…